Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12.4.2011

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το Υπουργείο Παιδείας υπερηφανεύεται για την πολιτική του στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής (Δελτίο Τύπου – Απολογισμός στις 1.12.2010) αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα.

Η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής με προϋπηρεσία 30-40-50, μέχρι και 80 μήνες, αναιρείται. «Παγώνουν» τους διορισμούς, «παγώνουν» τον ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής αλλά «ξεπαγώνουν» κάθε ρύθμιση που κάνει το μέλλον των ειδικών παιδαγωγών δυσοίωνο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή («Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων, ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οργάνωση ινστιτούτου τεχνολογίας, υπολογιστών και εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και λοιπές διατάξεις»), το οποίο στις «λοιπές διατάξεις» (ως συνήθως) νομιμοποιεί τη χορήγηση της Παράλληλης Στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), αφαιρεί το δικαίωμα μετάθεσης στους εκπαιδευτικούς ΠΕ71-ΠΕ61 στα Τμήματα Ένταξης και την Παράλληλη Στήριξη (και ενώ αντιφατικά βαπτίζει όλες τις θέσεις Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ71-ΠΕ61) και στην ουσία υποβαθμίζει την προώθηση της ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στη χώρα μας αφού αυτή θα παρέχεται από περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα με μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδική Αγωγή διεκδικούμε:

- Να γίνει τώρα ο ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής – Να ξεκινήσουν οι διορισμοί.

- Να ισχύει ΕΝΙΑΙΟ δικαίωμα μετάθεσης/απόσπασης/τοποθέτησης στην Ειδική Αγωγή. Όχι στις διαιρέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

- Να σταματήσει κάθε πρόχειρη στελέχωση της Ειδικής Αγωγής μέσα από τη «βιομηχανία επιμορφώσεων» (προγράμματα ΕΣΠΑ, σεμινάρια 400 ωρών κ.ά.). Να μην αποτελούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια προσόν διορισμού και παράγοντα μοριοδότησης στην Ειδική Αγωγή.

- Χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον Προϋπολογισμό, όπως το Κράτος έχει υποχρέωση – όχι στις περικοπές στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: