Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Από την ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη

    Θυμόμαστε σίγουρα όλοι την παρουσία του συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο όπου οι πολίτες καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας κρίσης πρωτοφανούς σε μέγεθος και καθώς φαίνεται και σε διάρκεια, αναμένονται με αγωνία οι κινήσεις της νέας Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των αυτιστικών μαθητών, οι οποίοι σίγουρα δεν φέρουν καμμία ευθύνη για τα διαδραματιζόμενα, κινδυνεύουν ωστόσο για μία ακόμη χρονιά να πληρώσουν τα σπασμένα.

Ο συνήγορος του πολίτη έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι μαθητές με αναπηρία και ειδικότερα με αυτισμό. Προέβη δε σε προτάσεις νομοθετικού χαρακτήρα ήδη από τον Ιούλιο του 2009. Η έκθεση παρεδώθη στον Πρόεδρο της Βουλής. Το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση ειδικότερα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Θα το κάνουν;


Ακολουθεί αναδημοσίευση αποσπασμάτων από το www.disabled.gr


    Άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις δομές της κοινωνίας και τις σχέσεις κράτους – πολίτη, οι οποίες διαβρώνονται, έχει σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, η οικονομική κρίση. Στην ετήσια έκθεση του την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται ικανοποιημένος για την πορεία της ανεξάρτητης Αρχής, με την αποδοχή που γνωρίζει στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι οι αναφορές για το 2009 έφτασαν τις 13.433, ήταν, δηλαδή, αυξημένες κατά 50% από το 2006, χρονιά που άρχισαν να παρουσιάζουν ανοδική τάση. Ο Συνήγορος είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη διάχυση του θεσμού σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού, την οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα, αλλά και τη βραδύτητα της Δικαιοσύνης.


    Για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Αρχή συμπεραίνει ότι «ο θεσμός της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία, ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, παρουσιάζει πάγια και σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του», ενώ στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας παιδιών με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, «τα παιδιά ζουν σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης».


Από την έκθεση:

Παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία

    Από την έναρξη της λειτουργίας του, ο ΣτΠ έχει εξετάσει μεγάλο αριθμό αναφορών σχετικών με την
εφαρμογή του θεσμού της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές
ανάγκες στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου. Αφού διαπίστωσε πάγια και σοβαρά προβλήματα
στην εφαρμογή του μέτρου και συστηματική αδυναμία να επιτευχθεί λύση σε ατομικές υποθέσεις,
συνέταξε πόρισμα προς το ΥΠΕΠΘ, στο οποίο διατυ πώνει τις σχετικές διαπιστώσεις και προτάσεις του.

Ο ΣτΠ επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο:

• Δηλώνει αδυναμία να υλοποιήσει το μέτρο, παρά την ύπαρξη γνωματεύσεων από τους αρμόδιους δημόσιους διαγνωστικούς φορείς, αποδίδοντας το πρόβλημα σε ανεπάρκεια κονδυλίων ή εκπαιδευτικών.
• Αντιμετωπίζει ως καταχρηστικές ή δεν λαμβάνει υπόψη του γνωματεύσεις των αρμόδιων διαγνωστικών κέντρων του, υποβαθμίζοντας στην πράξη το επιστημονικό τους έργο.
• Αντιμετωπίζει τον θεσμό της παράλληλης στήριξης ως αντίστοιχο της φοίτησης ενός μαθητή σε τμήμα
ένταξης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες για τις οποίες καθένας από τους θεσμούς αυτούς δημιουργήθηκε
 για να καλύψει ή τη φύση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.
• Δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μετακυλίεται στις οικογένειες η ευθύνη της πολιτείας για παροχή ατομικής υποστήριξης
στους μαθητές με διαταραχές αυτιστικού φάσματος προκειμένου να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο.

Οι οργανωτικές και οι νομοθετικές προτάσεις του ΣτΠ προς το ΥΠΕΠΘ διατυπώνονται στο ομότιτλο παράρτημα της παρούσας έκθεσης. Το παραπάνω πόρισμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: