Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ο αδερφός μου έχει αυτισμό - Κατέβασέ το!

"Ο Αδερφός μου έχει αυτισμό" είναι ένα βιβλίο που έγραψε ένα οκτάχρονο κορίτσι, προσπαθώντας να περιγράψει τα συναισθήματά της και την καθημερινότητά της με έναν αδερφό που είναι αυτιστικός. Όλο το βιβλίο της έχει εικονογραφηθεί από τον αδερφό της.
Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα από εδώ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Το χάος της Ειδικής Αγωγής στην Β'θμια Εκπαίδευση - Η κραυγή ενός πατέρα

Στην Ελλάδα των ανίδεων ειδικών και του "ότι δηλώσεις είσαι".
Στην Ελλάδα που πάντα βρίσκει χρήματα (δανειζόμενη) για τους αργόμισθους και τους περιττούς
και ποτέ για τους εργατικούς και αναγκαίους.
Στην Ελλάδα των χιλιάδων αναπληρωτών της υπερκορεσμένης γενικής εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα της πρωτόγονης, "φτωχής" και υπβαθμισμένης ειδικής αγωγής.
Στην Ελλάδα την Καιαδική. Τη σκληρή, τη βίαια, την κυνική.
Στην Ελλάδα του 2010.
Ο γονέας κραυγάζει. Οι υπεύθυνοι καθησυχάζουν ανέξοδα. Στάχτη στα μάτια, ακόμη μία φορά.
Ο αδύναμος στη μοίρα του. Όπως ανέκαθεν όριζε ο νόμος της ζούγλας.

Το παρακάτω αναδημοσιεύεται από το http://www.disabled.gr.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Μία διαφορετική εμπειρία!

Με την προγραμματισμένη συνάντηση τους με γονείς και παιδιά σε παιδόποπο της πόλης, ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής, η επίσκεψη των Ελλήνων Ενήλικων Αυτιστικών Υ.Λ.Α. και Asperger στην πόλη της Καστοριάς. Το Σάββατο στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, όσοι τελικά αψήφησαν την κακοκαιρία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη της κας Messina, η οποία προσπάθησε να μεταφέρει τους παρευρισκόμενους στο κέντρο της αυτιστικής σκέψης. Ακολούθησε η εισήγηση του γραμματέα του Συλλόγου κ. Καραμπατζιάκη, εργοθεραπευτή, αυτιστικού-Asperger, ο οποίος παρουσιάσε το θέμα της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει σε βάθος και να εξηγήσει πολλές απ'τις συμπεριφορές που εκδηλώνουν τα αυτιστικά άτομα.

Σηματικότερη ίσως στιγμή της βραδιάς ήταν η συζήτηση με το κοινό και η κατάθεση των προσωπικών εμπειριών της προέδρου του Συλόγου, η οποία συγκίνησε, προβλημάτισε αλλά πάνω απ'όλα διαφώτισε το κοινό, ανοίγοντας του για πρώτη φορά μία δίοδο ειλικρινούς και άμεσης επικοινωνίας με τα ίδια τα αυτιστικά άτομα.
Η Εταιρεία ευχαριστεί τον Δήμο Καστοριάς για την παραχώρηση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και όλους τους φίλους της που με τη παρουσία τους στήριξαν για μία ακόμη φορά την προσπάθεια της να αναδείξει τα θέματα του αυτισμού.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα της Τρίτης!

 Με πρωτοφανή συμμετοχή από πλευράς εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 ημερίδα με θέμα "Συνεκπαίδευση παιδιών με αυτισμό στο γενικό σχολείο". Την ημερίδα διοργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Καστοριάς σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καστοριάς και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καστοριάς.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα θέματα της εκπαίδευσης των παιδιών του αυτιστικού φάσματος από ένα σύνολο καταξιωμένων ειδικών παιδαγωγών. Κατά κοινή ομολογία των ίδιων των παιδαγωγών η ημερίδα πέτυχε απόλυτα τον στόχο της, ενημερώνοντας τους για το νομοθετικό πλαίσιο, την διάγνωση και αξιολόγηση και κυρίως τις πλέον επίκαιρες και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - Δ.Α.Δ. Νομού Καστοριάς ευχαριστεί θερμα τους χορηγούς της ημερίδας:

• Euromedica Α.Ε
  • Γενική Κλινική «Ζωοδόχος Πηγή» στην Κοζάνη,
  • Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική «Θεομήτωρ» στην Κοζάνη
  • Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας «Αρωγή» στην Κοζάνη
• ΑΛΓΕΡ Αλλαντοποιία- Χοιροτροφεία Ε.Τζήμας & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Καστοριά

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ένταξη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας

Δελτίο Τύπου

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς έλαβε κατόπιν αιτήσεώς της και αξιολόγησής της απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την πιστοποίηση για ένταξη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.
Την πιστοποίηση αυτή λαμβάνουν ΝΠΙΔ που αποδεδειγμένα και συστηματικά παρέχουν  υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Αποτελεί μία δυναμική, επαναλαμβανόμενη διαδικασία η οποία προσπαθεί να διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την χρηστή διαχείριση των κονδυλίων από πλευράς Πολιτείας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να επιβραβεύσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις προσπάθειες που η Εταιρεία καταβάλλει στα 3 χρόνια από την ίδρυσή της και δίνει μία νέα δυναμική στον αγώνα που οι γονείς, οι κηδεμόνες,οι φίλοι αλλά πρωτίστως τα ίδια τα άτομα του αυτιστικού φάσματος καθημερινά καταβάλουν. Σημειωτέον ότι οι δράσεις της Εταιρείας μέχρι στιγμής έχουν σχεδόν αποκλειστικά ιδία χρηματοδότηση.
Η Εταιρεία έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού, συνεχίζει με μαγάλη επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα εθελοντισμού, από το οποίο επωφελούνται άμεσα πολλες οικογένειες ατόμων του φάσματος και συμμετέχει ενεργά στις κινήσεις που γίνονται Πανελλαδικά για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων.
Στους πολλούς φίλους, αρωγούς και συμπαραστάτες μας, εντός και εκτός Νομού, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη και σοβαρότητα τις προσπάθειές μας.

Το Δ.Σ.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ειδική αγωγή - ανειδίκευτες πολιτικές

Καταργούνται τα ειδικά προσόντα διορισμού-μαύρα χάλια η δευτεροβάθμια ειδική αγωγή.
Απαξιώνονται οι ειδικοί παιδαγωγοί.


Το έλλειμμα σοβαρής, μελετημένης πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής-εκπαίδευσης είναι εξόφθαλμο. Οι πρώτες εξαγγελίες και παρεμβάσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζουν, αλλά – δυστυχώς – μοιάζουν πεισματικά να το αναπαράγουν.
Η πραγματικότητα του ελλείμματος σε αριθμούς έχει ως εξής : Το 90% των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην χώρα μας, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση.
Οι ούτως ή άλλως λίγες σε αριθμό Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ), στο συντριπτικό ποσοστό τους (90%) βρίσκονται στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μόλις μία στις δέκα είναι στον χώρο της δευτεροβάθμιας. Το οποίον σαφώς παραπέμπει σε μια πολιτική λογική “χαμηλών προσδοκιών” έναντι των παιδιών με αναπηρία, που αντιλαμβάνεται ως επαρκή την φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο.

Η παρενόχληση (bullying)- Δημοσίευση του University of New Hampshire

Το θέμα της παρενόχλησης και κακοποίησης (bullying) παιδιών και εφήβων με Αναπηρία εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος απασχολεί τις οικογένειες, την εκπαιδευτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο στην επίλυσή του πρόβλημα. Οι επιπτώσεις της παρενόχλησης είναι τεράστιες στην σωματική αλλά κυρίως στην ψυχική υγεία των παιδιών με αναπηρία. Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πρόκειται για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όπου οι αδυναμίες στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, η εγγενής μειονεξία στην αντίληψη της προοπτικής του άλλου, αφήνουν τα παιδιά παντελώς εκτεθειμένα στο έλεος των πολλές φορές "αδυσώπητων" συνομιλήκων και συμμαθητών τους.

Το Institute on Disability/ UCED του Πανεπιστημίου του New Hampshire αναλύει το θέμα στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσίευσή του. Διαβάστε την!

Περιγραφικότατο (και σκληρό...) είναι και το φιλμάκι της NAS γύρω απ'το ίδιο θέμα με μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών. Δείτε το!